Η γήρανση του δέρματος
Η γήρανση του ανθρώπινου δέρματος είναι μια πολυπαραγοντική και πολύπλοκη βιολογική διαδικασία, που επηρεάζει τα διάφορα συστατικά του δέρματος και είναι αποτέλεσμα δύο βιολογικά ανεξάρτητων διεργασιών. Η πρώτη είναι η ενδογενής ή χρονολογική γήρανση, που αφορά τον φυσιολογικό εκφυλισμό των κυττάρων και των ιστών του δέρματος, επηρεάζει το δέρμα με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει και ολόκληρο το σώμα και είναι μη αναστρέψιμη. Η δεύτερη είναι η εξωγενής γήρανση, που είναι αποτέλεσμα της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. υπεριώδη ακτινοβολία, ρύπους, κάπνισμα κ.λπ.) και συνήθως αναφέρεται ως φωτογήρανση. Φυσιολογικά, η γήρανση σχετίζεται με απώλεια ινώδους ιστού, βραδύτερο ρυθμό κυτταρικής ανανέωσης και μείωση του αγγειακού και αδενικού δικτύου. Επιπλέον, η λειτουργία του δερματικού φραγμού που διατηρεί την κυτταρική ενυδάτωση μειώνεται κατά τη γήρανση.
Υαλουρονικό οξύ και γήρανση
Τι είναι το υαλουρονικό οξύ (ΗΑ);
Το υαλουρονικό οξύ (ΗΑ) είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που απαντάται στο ανθρώπινο σώμα. Είναι μία μη θειική γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG) με μοναδική ικανότητα δέσμευσης και συγκράτησης μορίων νερού. Το ΗΑ που δέρματος αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού ΗΑ στο σώμα. Η χημική δομή του αποτελείται από επαναλαμβανόμενους δισακχαρίτες του D-γλυκουρονικού οξέος και της Ν-ακετυλο-D-γλυκοζαμίνης που συνδέονται με έναν γλυκουρονιδικό β (1→3) δεσμό, σχηματίζοντας πολυμερή ΗΑ.
Είναι ένα διυγραντικό συστατικό που έχει την ικανότητα να δεσμεύει υγρασία έως και 1000 φορές τον όγκο του. Λόγω αυτής της εξαιρετικά ισχυρής ιδιότητας απορρόφησης νερού, το ΗΑ είναι σε θέση να ενυδατώνει τόσο την κεράτινη στιβάδα όσο και το χόριο, με αποτέλεσμα ένα πιο απαλό, λείο και λαμπερό δέρμα.
Κατά τη γήρανση, η ελαστικότητα και η ευκαμψία του δέρματος μειώνονται, πιθανώς λόγω των αλλαγμένων επιπέδων γλυκοζαμινογλυκανών (GAGs), ιδιαίτερα του υαλουρονικού οξέος (HA) και της θειικής δερματάνης.
Η πιο δραματική ιστοχημική αλλαγή που παρατηρείται στο γηρασμένο δέρμα είναι η αξιοσημείωτη ελάττωση του επιδερμικού ΗΑ. Καθώς η γήρανση εξελίσσεται, εμφανίζεται μια σταθερή μείωση του ΗΑ στην ανώτερη επιδερμική στιβάδα και προοδευτική μείωση του μεγέθους των πολυμερών ΗΑ στο δέρμα ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Δεδομένου ότι το ΗΑ είναι το κύριο μόριο που είναι υπεύθυνο για τη δέσμευση και τη συγκράτηση των μορίων του νερού στο δέρμα, η ελάττωσή του έχει ως αποτέλεσμα τις αλλοιώσεις που παρατηρούνται στο γηρασμένο δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης σφριγηλότητας, της λιγότερης υποστήριξης των μικροαγγείων, της εμφάνισης των ρυτίδων, της αλλοιωμένης ελαστικότητας και της απώλειας όγκου του προσώπου, ειδικά όσον αφορά τα ζυγωματικά και τα χείλη.
Επομένως, το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μόριο κλειδί στη γήρανση και η χρήση αυτού στα προϊόντα τοπικής εφαρμογής, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των σημαδιών γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και η ελαττωμένη ελαστικότητα του γηρασμένου δέρματος.
Βιβλιογραφία
- Lubart, R., Yariv, I., Fixler, D., & Lipovsky, A. (2019). Topical Hyaluronic Acid Facial Cream with New Micronized Molecule Technology Effectively Penetrates and Improves Facial Skin Quality: Results from In-vitro, Ex-vivo, and In-vivo (Open-label) Studies. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 12(10), 39–44.
- Vasvani, S., Kulkarni, P., & Rawtani, D. (2020). Hyaluronic acid: A review on its biology, aspects of drug delivery, route of administrations and a special emphasis on its approved marketed products and recent clinical studies. International journal of biological macromolecules, 151, 1012–1029. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.11.066
- Zhu J, Tang X, Jia Y, Ho CT, Huang Q. (2020). Applications and delivery mechanisms of hyaluronic acid used for topical/transdermal delivery - A review. International Journal of Pharmaceutics. Mar, 578, 119127. DOI: 10.1016/j.ijpharm.2020.119127.
- Bukhari, S., Roswandi, N. L., Waqas, M., Habib, H., Hussain, F., Khan, S., Sohail, M., Ramli, N. A., Thu, H. E., & Hussain, Z. (2018). Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. International journal of biological macromolecules, 120(Pt B), 1682–1695. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188