Χημική απολέπιση. Τι είναι τα PHA;

Χημική απολέπιση. Τι είναι τα PHA;

Η χημική απολέπιση είναι πλέον κατάλληλη ακόμα και για τις ευαίσθητες επιδερμίδες.

Τα κύτταρα της επιδερμίδας ανανεώνονται φυσικά περίπου κάθε 28 μέρες. Ωστόσο η έκθεση στις βλαβερές επιδράσεις του ηλίου, σε άλλους εξωγενείς παράγοντες (ρύπανση του περιβάλλοντος, κάπνισμα), καθώς και η γήρανση, μπορούν να καθυστερήσουν αυτή την ανανέωση.

Η απολέπιση αναφέρεται στη διαδικασία χρήσης ενός προϊόντος ή εργαλείου για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος από την επιφάνεια του δέρματος. Υπάρχουν δύο τρόποι απολέπισης. Η χημική και η μηχανική απολέπιση. Η χημική απολέπιση περιλαμβάνει τη χρήση οξέων, α-υδρόξυ οξέα (AHA), β-υδροξυ οξέα (BHA) και πολύ-υδροξυ οξέα (PHA). Η μηχανική απολέπιση περιλαμβάνει τη χρήση κάποιου προϊόντος με κόκκους, όπως είναι τα scrubs, είτε εργαλείων που με μηχανικό τρόπο (τριβή) βοηθούν στην αποβολή των νεκρών κυττάρων.

Τα α-υδρόξυ οξέα (ΑΗΑ) προέρχονται από τα οργανικά οξέα και τα πιο κοινά είναι το γλυκολικό και το λακτικό οξύ. Τα AHA συνήθως χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του τόνου του δέρματος. Τα β-υδροξυ οξέα (ΒΗΑ) με πιο γνωστό το σαλικυλικό οξύ είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για λιπαρά δέρματα με τάση για ακμή, καθώς βοηθούν στην αποσυμφόρηση των πόρων. 

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν έχετε ευαίσθητο δέρμα, η χρήση των AHAs και BHAs στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης μπορεί να οδηγήσει σε υπερευαισθητοποίηση του δέρματος, καθώς ο δερματικός φραγμός δεν μπορεί να συμβαδίσει με το επίπεδο απολέπισης και το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων.

Τα πολύ-υδρόξυ οξέα (PHA) από την άλλη, είναι μια νέα γενιά κερατολυτικών συστατικών που συνδυάζουν ισχυρή απολεπιστική δράση, εξαιρετική ενυδατική δράση (εξαιτίας των πολλών ομάδων ΟΗ που διαθέτουν) και παράλληλα είναι ευγενικά με την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα είναι ιδανικά για όλους τους τύπους δέρματος. Είναι συστατικά με μεγαλύτερο μοριακό βάρος σε σχέση με τα AHA και BHAs, με αποτέλεσμα να μην διεισδύουν τόσο βαθιά στην επιδερμίδα και να επικεντρώνουν τη δράση τους στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό διασφαλίζει ότι ο φραγμός του δέρματος δεν διαταράσσεται και δεν προκαλούνται ερεθιστικές αντιδράσεις.

Η γλυκονολακτόνη είναι ένα πολύ-υδρόξυ οξύ (PHA), φυσικό συστατικό του δέρματος. Το σχετικά μεγαλύτερο μέγεθος του μορίου διευκολύνει τη σταδιακή διείσδυση στο δέρμα, ελαχιστοποιώντας έτσι τον ερεθισμό. Αντίθετα, το γλυκολικό οξύ (AHA), που είναι μικρότερο μόριο, διεισδύει στο δέρμα πιο γρήγορα, προκαλώντας συχνά αίσθημα καψίματος και ερεθισμού. 

 

Τρεις δράσεις της γλυκονολακτόνης

  1. Απολέπιση: Δρα ως χημικό απολεπιστικό, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η υφή και ο τόνος της επιδερμίδας και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας. Επιπλέον, επειδή έχει μεγαλύτερο μοριακό βάρος από άλλα οξέα, δεν διεισδύει τόσο βαθιά στο δέρμα, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα ερυθρότητας και αποφολίδωσης μετά τη χρήση.
  2. Ενυδάτωση: Είναι ένα διυγραντικό, που σημαίνει ότι δρα προσροφώντας και εγκλωβίζοντας την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Είναι ένα μοναδικό συστατικό που απολεπίζει και ενυδατώνει ταυτόχρονα, καθιστώντας το μια πιο ήπια εναλλακτική για άτομα των οποίων το δέρμα δεν μπορεί να ανεχτεί ισχυρότερα οξέα ή φυσικά απολεπιστικά (scrub).
  3. Αντιοξείδωση: Είναι ένας χηλικός παράγοντας που δημιουργεί σύμπλοκα με τοξικά μέταλλα και βοηθά στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούνται λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Facts για τη γλυκονολακτόνη

  • Κατηγορία συστατικού: Απολεπιστικός παράγοντας
  • Ποιος μπορεί να το χρησιμοποιεί: Γενικά, συστήνεται για όλους τους τύπους δέρματος, ιδιαίτερα για το ευαίσθητο ή ώριμο δέρμα, που είναι δύσκολα ανεκτικό σε AHA και BHA.
  • Συχνότητα χρήσης: Εάν δεν χρησιμοποιείτε άλλα χημικά απολεπιστικά στη ρουτίνα σας, είναι κατάλληλο και για καθημερινή χρήση. Εάν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα ή χρησιμοποιείτε και άλλα οξέα στη ρουτίνα σας, χρησιμοποιήστε τη γλυκονολακτόνη δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, για να αποφύγετε την υπερβολική απολέπιση.
  • Συνδυάζεται με: Βιταμίνη C

Η γλυκονολακτόνη αποτελεί βασικό συστατικό του προϊόντος χημικής απολέπισης Vencil peeling gel της σειράς Face care, σε ποσοστό 10%. Στο προϊόν περιέχονται επίσης και πανθελόνη και αργινίνη, που δρουν συνεργιστικά στην ενυδατική και αντιοξειδωτική δράση του προϊόντος. 

Το Vencil peeling gel είναι επομένως ένα προϊόν χημικής απολέπισης κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμα και για τα ευαίσθητα δέρματα και για όλες τις εποχές, καθώς δεν δημιουργεί φωτοευαιθησία. 

 

 

Βιβλιογραφία

  1. Bernstein, E. F., Brown, D. B., Schwartz, M. D., Kaidbey, K., & Ksenzenko, S. M. (2004). The polyhydroxy acid gluconolactone protects against ultraviolet radiation in an in vitro model of cutaneous photoaging. Dermatologic surgery: official publication for American Society for Dermatologic Surgery [et al.], 30(2 Pt 1), 189–196. https://doi.org/10.1111/j.1524-4725.2004.30060.x
  2. Green, B. A., Yu, R. J., & Van Scott, E. J. (2009). Clinical and cosmeceutical uses of hydroxyacids. Clinics in dermatology, 27(5), 495–501. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2009.06.023
  3. Comstock J, Gold MH (eds): Cosmeceuticals. Aesthet Dermatol. Basel, Karger, 2021, vol 5, pp 20–25. doi: 10.1159/000491842
  4. Rodan, K., Fields, K., Majewski, G., & Falla, T. (2016). Skincare Bootcamp: The Evolving Role of Skincare. Plastic and reconstructive surgery. Global open, 4(12 Suppl Anatomy and Safety in Cosmetic Medicine: Cosmetic Bootcamp), e1152. https://doi.org/10.1097/GOX.0000000000001152
  5. Kornhauser, A., Coelho, S. G., & Hearing, V. J. (2010). Applications of hydroxy acids: classification, mechanisms, and photoactivity. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 3, 135–142. https://doi.org/10.2147/CCID.S9042